[Beginners] 50 Internet Marketing Questions With Answers

Internet Marketing Questions Answers Onlinehyme

Internet marketing, or online marketing, refers to the promotion of goods and services on the internet. The online world acts as a medium to communicate messages that a business drafts for its audience. Online marketing is also synonymous with online advertising.

Also Read: Important Abbreviations Related to Online Marketing & Digital Marketing

It is essential to understand that online marketing is not second to traditional marketing. Nor is it a complimentary service that you can use to boost your marketing efforts on other mediums. Instead, online marketing is a hardcore way to promote a business and make it known to an audience that is bombarded with tons of similar stimuli every minute of the day.

Suggested Read: 12 Terms and Metrics You Need To Know About Affiliate Marketing

Perhaps the very foundation of online marketing lies in finding newer ways to reach customers and markets that would be interested in what a business has to offer. Since traditional mediums like newspaper, prints and TVs have been tried over and over again, a new and creative internet marketing idea seems to be the fresh start that modern businesses so desperately need.

1. What is internet marketing?

a) Promotion of goods and services through the internet
b) Promotion of goods and services through social media
c) Promotion of goods and services through search engine ads
d) Promotion of goods and services through newsletters

Correct Answer:- A

2. Besides having a website, what are other media that can be used for internet marketing?

a) Social media accounts
b) Social media accounts and emails
c) Social media accounts, blogs and emails
d) Emails and ads

Correct Answer:- C

3. Internet marketing became an inseparable part of a modern business due to _______________.

a) The saturation of traditional advertising
b) The increased usage of the internet
c) The development of many online tools
d) The expansion of the market

Correct Answer:- B

4. Apart from SEO, SEM and SMM, internet marketing also includes:

a) SERP
b) Google Analytics
c) Email marketing and affiliate marketing
d) Content writing

Correct Answer:- C

5. One of the biggest advantages of internet marketing is:

a) Customized strategy that can be applied to any business (large or small)
b) Ability to use a lot of free platforms
c) A lot of online tutorials
d) Simplicity of the strategy

Correct Answer:- A

6. Content publication is important part of internet marketing because it helps you with _____________.

a) Statistics
b) Sharing
c) Attracting and engaging visitors
d) Ads

Correct Answer:- C

7. Being a primary source of information for millions of people, _______________ is a medium enabling you to promote your business and stay competitive.

a) Internet
b) Web analytics
c) Website
d) HTML

Correct Answer:- A

8. Which one of these is not a type of internet marketing?

a) Email marketing
b) Search engine marketing
c) Search engine optimization
d) Search engine result page

Correct Answer:- D

9. _________________ is one of the online marketing trends.

a) Affiliate marketing
b) Mobile-friendly content
c) Social analytics
d) SEO

Correct Answer:- B

10. Successful online marketing strategy demands ________________.

a) Creativity, planning, research and flexibility
b) Analysis of traditional marketing approach
c) Being restrictive towards changes
d) Imitating the approach your competitors use

Correct Answer:- A

11. Web analytics refers to the usage of ____________________.

a) Social media to promote product pages
b) Web data to conduct analysis
c) Different tools to optimize the website
d) Paid ads to promote content

Correct Answer:- B

12. Web analytics helps you assess efficiency of ______________.

a) SEM strategy
b) Content on social media
c) Content posted on the website
d) Paid advertising methods

Correct Answer:- C

13. Off-site web analytics collects the data about _______________.

a) General performance, regardless if one owns a website or not
b) Visits, duration, interaction, and other data available only to the website owners
c) The data about clicks on external links
d) The data about social media promotion

Correct Answer:- A

14. On-site web analytics collects the data about _______________.

a) General performance, regardless if one owns a website or not
b) Visits, duration, interaction, and other data available only to the website owners
c) The data about clicks on external links
d) The data about social media promotion

Correct Answer:- B

15. Web analytics can provide the data about website’s performance, which can help with ______________.

a) Content planning
b) SMM strategy
c) Optimization tools
d) Affiliate marketing

Correct Answer:- A

16. Which of these metrics provides data about how users reach the website and what they look for?

a) Average time on site
b) Visitor path
c) Top pages
d) Demographics

Correct Answer:- B

17. What is a conversion?

a) Any sale
b) A click
c) A specific action a visitor does
d) Page tagging

Correct Answer:- C

18. Which of these can be a conversion?

a) Registering for a newsletter
b) Having mobile-friendly content
c) Sending a newsletter
d) Comparing the website with competitors

Correct Answer:- A

19. Which of these cannot be a conversion?

a) Clicking on ‘purchase’
b) Registering with an email or password
c) Downloading a file
d) Receiving a newsletter

Correct Answer:- D

20. What is conversion rate optimization (CRO)?

a) The rate at which internet users visit the website
b) The rate at which visitors convert into customers
c) The rate at which people leave the website
d) The rate at which people visit the landing page

Correct Answer:- B

21. Increasing CRO helps you _________________.

a) Learn more about the website
b) Learn more about optimization of the website
c) Improve the performance of the website
d) Optimize visual content

Correct Answer:- C

22. The data for CRO process come from ________________.

a) User feedback
b) Social insights
c) Optimization
d) Planning

Correct Answer:- A

23. The data about conversion funnel help you _________________.

a) Install call-to-action button
b) Visualize the path visitors take from the point they visit the website, until they leave
c) Analyze variables as a part of A/B testing
b) Analyze variables from multivariate testing

Correct Answer:- B

24. Which of these is not an element of CRO process?

a) Data collection and processing
b) Optimization of goals
c) Optimization of strategy
d) Social media activity

Correct Answer:- D

25. Which of these is the correct formula for calculating CRO?

a) (Total views / Total conversions) X 100%
b) (Total conversions / Total views) X 100%
c) (Total visits / Total sales) X 100%
d) (Total sales / Total visits) X 100%

Correct Answer:- B

26. SEM is the process of promoting your website through ______________.

a) Paid methods only
b) Free methods only
c) Either paid or free methods
d) Social media

Correct Answer:- C

27. Which of these is a great benefit of SEM?

a) Your campaign can run 24 hours a day, 7 days a week
b) Optimization of social media
c) CRO
d) Web analytics

Correct Answer:- A

28. Which of these is not an optimization element of internet marketing?

a) Keyword analysis and research
b) Determining visibility
c) Total conversions
d) Using back-end tools

Correct Answer:- C

29. Sponsored results are _______________ and they show up at the top of the search results.

a) Separated from organic reach
b) Invisible to the users
c) Larger than organic results
d) Shown on a separate page

Correct Answer:- A

30. CPC advertising means that you pay each time ____________________.

a) A user clicks on your ad
b) A user sees your ad
c) Your ad is shown
d) You achieve a conversion on your website

Correct Answer:- A

31. Which of these is not an ad format?

a) Product listing
b) Text ad
c) App promotion
d) Advertising

Correct Answer:- D

32. Paid reach helps you:

a) Attract more clients
b) Optimize your website
c) Calculate CRO
d) Improve ranking in organic reach

Correct Answer:- A

33. Which of the targeting options is not part of Google AdWords?

a) Keyword targeting
b) Location and language targeting
c) Device targeting
d) Interests targeting

Correct Answer:- D

34. Paid advertising allows you full control over the campaign, by setting up _______________.

a) Descriptive ads
b) The budget and time period during which it is going to be spent
c) Social media accounts on different websites
d) A landing page

Correct Answer:- B

35. Social media marketing is a type of online marketing ________________ social websites.

a) Geared towards
b) Different from
c) Which does not focus on
d) That uses email marketing on

Correct Answer:- A

36. Website saturation represents _______________.

a) The number of external links
b) The number of pages of the website indexed by the search engines
c) The number of social media accounts
d) The number of websites with the similar topics

Correct Answer:- B

37. Electronic word of mouth (eWoM) includes:

a) Any online comments posted on the company blog
b) The number of users who signed up for a newsletter
c) Any statement, perception, comment and like or dislike generated by online users
d) The number of affiliate links

Correct Answer:- C

38. Which of the following social networks allow you to create pages to promote a brand or a company?

a) YouTube
b) Facebook
c) Twitter
d) Foursquare

Correct Answer:- B

39. Which one of these goals can be achieved through SMM strategy?

a) Decrease the bounce rate
b) Optimization of website content
c) Raising the level of brand awareness
d) Gaining customers through email campaign

Correct Answer:- C

40. In contrast to the paid-for ads, search engine optimization does not require _______________.

a) Payment
b) Effort
c) Analysis
d) Monitoring

Correct Answer:- A

41. White hat SEO relates to the use of ________________.

a) Conflicting techniques, which are quick shortcuts to gaining high search rankings and links
b) Paid methods to gain links from other websites
c) Spammy content published on the website
d) Techniques and approaches, which are within the acceptable bounds of search engine rules and regulation

Correct Answer:- D

42. Which of these is recommended when working on SEO strategy?

a) Earn natural links
b) Pay for links
c) Avoid formatting the pages
d) Avoid using keyword in the title

Correct Answer:- A

43. The goal of email marketing is to ____________________.

a) Ask users to follow you on social media
b) Ask users to subscribe
c) Get in touch with previous or potential customers
d) Get in touch with competitors

Correct Answer:- C

44. There are two types of email marketing, depending on the type of email used in the strategy. Those are:

a) Paid and organic emails
b) Transactional and direct emails
c) Long and short emails
d) Optimized and non-optimized emails

Correct Answer:- B

45. What are the marketing techniques used in affiliate marketing?

a) Cost per click
b) Pay per click and cost per thousand impressions
c) Pay per sale and pay per lead
d) Pay per impression

Correct Answer:- C

46. Transactional emails strategy refers to the emails that are:

a) Sent as a response to action that has already been taken by the recipient
b) Randomly sent by companies to all subscribers
c) Sent as a part of promotion of new product
d) Welcome emails sent to the new subscribers

Correct Answer:- A

47. Leads are gathered in the purpose of ______________.

a) Increasing links
b) Building a list
c) Creating a sitemap
d) Improving organic reach

Correct Answer:- B

48. ________________ represents the consumers interested in the product or service of a business.

a) Email marketing
b) New generation
c) Lead generation
d) Social media marketing

Correct Answer:- C

49. The main different between search engine marketing and other types of marketing is ____________.

a) Optimization
b) No costs
c) Non-intrusive approach
d) Intrusive approach

Correct Answer:- C

50. Which of these tools can be used in email marketing?

a) LinkedIn
b) Google AdWords
c) Google Analytics
d) MailChimp

Correct Answer:- D

Leave a Reply